5. Matvanor

… den femte skillnaden:

Hästens värld

Hästen motiveras av mat men denna motivation kommer i andra hand i förhållande till säkerhet och sociala betingelser.

Mat kan utlösa aggressiva reaktioner mellan flockens medlemmar. Om en i hierarkin lägre stående flockmedlem närmar sig en dominerande hästs mat så kan resultatet bli ett kraftigt utfall från den dominerande hästen. Detta är en ledarskapskonflikt. Maten är en del av konflikten, utan bara en utlösare av den.

I vår värld

Mat är inte bara nödvändigt för vår överlevnad utan också av starkt social och psykologisk betydelse. God mat gör att vi mår bra. Mat används också som muta, som belöning och när vi firar.

Anledning till konflikt

När du delar ut mat till hästar i flock, så startar ofta aggressiva ledarskapsrelaterade beteenden som kan göra att du eller hästarna skadas.

OBS: Detta aggressiva beteende uppfattas ofta som avundsjuka men avundsjuka är en mänsklig känsla och existerar inte i hästens värld. Matens lockelse får underordnade hästar att utmana överordnade så att dessa måste hävda sitt ledarskap.

Din strävan att få din häst att må bra med hjälp av mat kan lätt bli en oavsiktlig belöning för olämpligt uppträdande vilket kan resultera i att du uppmuntrar farliga saker som exempelvis att hästen biter, eller din häst knuffar på dig för att tigga. Du ger honom något och uppmuntrar därigenom att knuffa igen. Din häst är på väg in i transporten, han stannar halvvägs in, du ger honom och han tänker att om jag stannar halvvägs in i transporten så får jag godis. Din häst stökar när han ska skos, han får godis och vi lär honom att stöka varje gång han ska skos.

Hur undviker vi en konflikt

Undvik utmatning i flocksituationer. Vill du fordra din egen häst separat, ta bort den från flocken och fordra på annan plats.

Undvik att handutfordra din häst och tillåt honom aldrig att söka i dina fickor. Ge istället hästen hans mat i den vanliga krubban eller i en hink.

Tänk efter innan du fordrar hästen så att du inte uppmuntrar ett felaktigt beteende. Om hästen lägger öronen, stegrar sig, vägrar stå still o.s.v. så belöna inte det dåliga uppträdandet med mat utan vänta tills han uppträder på ett önskat sätt innan han får maten.