Horsemanship

Horsemanship? Vad betyder ordet egentligen? Hästmannaskap eller hästhantering, umgänge med din häst eller hästvett. Ja, kärt barn har många namn och egentligen är inga av dessa fel. För oss är det däremot begreppet som är avgörande.

Umgänge med hästen

Horsemanship är för oss ett samlingsbegrepp för hur man umgås med sin häst. Allt från vår personliga utrustning till hästens och även hästskötsel och foder. Det finns ingen som inte vill hålla med om att vi alltid kan få hästen att göra det vi vill ha den till att göra. Eftersom målet är detsamma måste det vara vägen från start till mål som är avgörande.

När vi går in i ett stall, i en hage eller för den sakens skull bara närmar oss en häst vi ska jobba med, då vill vi att hästen ska se oss som en ledare i alla lägen. Så länge vi är tillsammans så är det en ömsesidig respekt för varandra. Det kan t.ex. vara utrymmesrespekt eller respekten att stå still även om vi försvinner in i havrebyttan för att hämta en näve havre som belöning efter en bra dag.

Vi är säkert överens om att det inte finns någon häst som är “elak”. Vår utgångspunkt är att alla hästar vill oss väl. De försöker att vara oss till lags och förstå vad det egentligen är som vi vill ha av dem.

Med detta som utgångspunkt är det inte svårt att förstå att om en häst inte förstår vad vi menar så kan den heller inte göra det vi ber den om.

Horsemanship – umgänge med hästen

Att göra sig förstådd

Med andra ord så är vår uppgift att tala ett språk som hästen förstår. För oss betyder det kroppsspråk, kroppshållning, attityd och eftergift. Den bästa läraren i detta språk är hästen själv. Att sitta i en hage kan ge ett tiofalt bättre utbyte i läran om kommunikation än man kan läsa sig till i ett stort antal böcker. Att dessa böcker sedan kan öppna insikten och tydandet av dessa kroppshållningar kan vara till en stor hjälp och ska därför inte underskattas. Det ena utesluter inte det andra.

Att gå ut i en hage med en flock hästar som inte vill annat än att fortsätta beta och bara gå fram till den häst man har tänkt sig och sätta på grimma och grimskaft utan att den protesterar det minsta är för oss en lycka. Då har hästen förstått att vi inte vill den illa. Den har även förstått att det är vi som är dess ledare och beskyddare. Vad som än händer när vi är där så tar vi hand om den. Detta är viktigt, mycket viktigt och bygger på något sätt grunden till fortsatt samarbete i såväl markarbete som ridning, körning eller vad man nu vill göra med sin häst. Hästen tycker att det är roligt att vara med oss och vi tycker att det är roligt att vara med hästen. Vi slappnar av båda två och vi lägger av när det är som roligast.

Mer info…

Kompisar som putsar på varandra.
Kompisar som putsar på varandra.