Linedance

Line Dance är en av många amerikanska country- och western-dansstilar. De dansande står på rader, där av Line Dance: Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansen gång. Varje serie av dansstegen innehåller vändningar så att hela dansgolvet byter riktning inför nästa serie. Dom flesta danser blir således Two Wall (tvåväggs) eller Four Wall (fyraväggs) danser. Det finns idag hundratals danser, och det kommer ständigt nya. Alla har sitt eget namn och sina egen stegkombination som dansarna lär sig utantill.

Olika dansstilar

Line Dance är bland de mest allsidiga dansformer som finns, med dansstilar inlånade från hela världen, klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hipp hopp, step, m.m. Dansmusiken är främst en modern rockig country western still men under den senaste tiden har koreografer skapat danser till många olika musikstilar, typ rock, pop och disco.

För alla åldrar

Line Dance fick sitt uppsving i USA i början av 90-talet och är sedan slutet av 1990-talet väletablerad i Europa, främst i England och Holland. I Sverige finns snart en Line Dance förening eller klubb i varje by, och i varje storstad med självaktning bör det finnas ett flertal klubbar eller föreningar. 1998 bildades Swedish Country & Western Dance Association (SCWEDA) som organiserar alla C&W-dansstilar.

Line Dance kan dansas på alla nivåer och i alla åldrar. Från anspråkslöst fritidsaktivitet till elitnivå, från 6 år till dess att man bärs ut.