Europa och Sverige

Countrydansen (Folkdansen) hade ett starkt fäste i det amerikanska bondesamhället men det var inte förrän sent på 1970-talet, som sådana danstillställningar skulle bli intressanta som dansstil ute i vida världen.

När John Travolta dansade ned för trappan i filmen Saturday Night Feaver, då tändes en gnista hos många i den dåvarande baby-boom-generationen.

Ungdomar som växte upp under 60-talet, såg för första gången vad ett danspar som dansade till populärmusik skulle kunna uppleva tillsammans. När dessa tonåringar från Brooklyn tog ledningen på biodukens gansgolv, införde de parbildning och Line Dance, som skulle komma att blomstra och bli en del av en helt ny danskultur.

Discodansen kom och försvann, men hjulet snurrade och fick en genomslagskraft som gott och väl sträckte sig utöver dessa medelmåttiga populariteter.

Tillbaka till våra rötter

Allteftersom 80-talet rullade på, fortsatte John Travolta att vara en ledande förgrundsfigur för dom som tycker om att dansa.

Filmer som Grease, Flashdance och Foot Loose gjorde att en hel generation ville ha mer, men det var Travoltas film Urban Cowboy som fick den största genomslagskraften. När Waltons och John Denver fick många att längta tillbaka till ett enklare och mer traditionsbundet liv, var den rätta tiden inne för countrydansen och countrymusiken, för att tillfredsstilla denna längtan och låta oss fly tillbaka till våra rötter.

Tajta jeans och Two Stepp

I åratal hade barer och danslokaler som Gilleys satt sin prägel på ställen som Texas. Men nu fanns de på bioduken, till allmän beskådning för hela världen. Mekaniska turer, tajta jeans och den traditionella Texas Two Steppen. Det blev början till en ny modefluga under det tidigare 80-talet och den där som drog fördel av detta, var en man vid namn Eddie Lopez.

I sin Athur Murray dansstudio i Huston Texas, beslöt Eddie sig för att träna in Two Steppen och ta den med i sitt dansprogram. Han anställde en ung dam (i slutet av tonåren) som ny danslärare och studerade in Two Steppen med henne. Sedan stack hon med den nya dansflugan. Hennes namn var Mary Hoedeman.

Tush Pushs födelse

Vid ungefär samma tid satt en man i smoking på en offentlig danslokal i Nashville, Tennessee och klottrade ned några tecken på baksidan av en servett, samtidigt som han lyssnade på de rytmer som ett storband spelade. Jim Ferrazano visade servetten för damen som satt bredvid honom. Mellenie Greenwood, gift med countrysångaren Lee Greenwood. De gick upp på dansgolvet och en helt ny dans var född. Övrig publik följde efter och en stund senare, när alla var i rörelse och uppmärksamt studerade dansparets alla steg och försökte att förstå dom. En ny dansfluga var född.

Dom dansstegen som var nedklottrad på servettens baksida var till dansen Tush Push.

Det var början till Line Dance som vi känner den i dag och sedan dess har hjulet bara snurrad fortare och fortare.

Countrysångens popularitet

När 80-talet mot sitt slut, beslöt cheferna inom musikbranschen i Nashville, att countrymusiken skulle poppas upp för att öka försäljningen. När epoken Willy Nilson, Waylon Jennings, Dolly Parton, Jonny Casch och Kenny Rogers närmade sig slutet, var unga stjärnor såsom Mary Chapin Carpenter, Gart Brooks, Clint Black och Billy Ray Cyrus där för att ta över. Achy Breaky Heart blev en stor skivsuccé för countrymusiken och ännu större succè blev det när Melanie Greenwood tog ett steg längre och parade samman Line Dance med de populäraste countrysångarna. Det skulle bli Line Dansarna, som är speciellt instuderade till populära countrysångare, s.k. hits, som befäste countrysångens popularitet.

I början av 90-talet dök Gillys-salonger upp överallt och linedance upptog den större delen av repertoaren, eftersom man inte behöver någon partner för att roa sig. Det var först kvinnorna, och naturligtvis följde männen efter.

I dag stannar många upp på radiostationer som spelar countrymusik, bl.a. när de surfar på bilradions olika kanaler. De har tittat in på countrynattklubbar, deltagit i tävlingar. De flesta som kommer in fångas till slut av dansen och den uppsluppna stämningen.

Hjulet rullar nu i full fart och hastigheten bara ökar.

Prova själv nästa gång du har möjlighet.