Historia

Folklore och fakta – av Fred Rapoport

När européerna emigrerade till Amerika och den amerikanska western under 1800-talet, tog de med sig delar av sitt kulturarv. Därigenom växte små etniska områden fram och utvecklades. För att roa sig samlades hela samfund, män som kvinnor, lokala danslokaler för att umgås och roa sig.

Wienervals, logdans

Med tyskland kom schottis, och från polen kom polkan. Utifrån dessa danser föddes squaredans (två par dansar tillsammans), round-dance (ringdans), barn dance mixers (logdans med olika varianter) samt andra pardanser. Alla dessa sällskapsdanser skulle ligga till grund för underhållning och nöjen i dessa landsbygdsområden. Det blev däremot valsen som fick fotfäste i de mer etablerade balsalarna i de större amerikanska städerna.

Valsen ansågs vara en mycket vågad dans i 1800-talets Europa. Dåtidens modedans var framför allt den mycket formella menuetten. Valsen tillät faktisk mannen att hålla damen i sina armar och detta var mycket upprörande. Men musiken Wienervals av Johann Sebastian Strauss är fortfarande något av den vackraste musik som någonsin komponerats. En reflektion är däremot om det var musiken som kom först eller visa versa.

Texas Two Step

Den populäraste Countrydansen genom tiderna är utan tvekan Texas Two Step.

Two steppen är en variant av valsen men den går i 4/4 takt. Den har en mycket speciell historia med folklig anknytning.

Vi befinner oss på West Point någon gång under 1850-talet. Aktörerna är dom som skulle komma att skapa Amerikas Förenade Staters framtid på ett slagfält tio år senare. George Amstrong Custer, Ulysses S Grant, Robert E Lee, William Tecumseh Sherman samt andra generaler som deltog i inbördeskriget men som vid den tiden var unga studerande vid militärakademin. De var tonåringar och kadetter, som de flesta ynglingar gör i de sena tonåren, dricker och jagar fruntimmer.

Historien berättar att dessa blivande hjältar gick på internatskola för pojkar, inte att förglömma. När de upptäckte att de befann sig i sällskap bestående av landets finaste unga damer, försökte de att hoppa över skacklarna.

I många etablerade danssalonger blev det, på den tiden, allt mindre formellt ju längre kvällen led. Våra unga blivande generaler kunde låta handen glida ned runt sin partners rygg eller så kunde en rörelse med underarmen, utan att handen på hennes rygg flyttades, skapa en glidande beröring över hennes bröst.

Faktum är, att många av dessa kadetter samlade på sig ett stort antal prickningar just i West Point, men varför, berättar inte historien.

Händelsen leder direkt till order från kommendören i West Point. Den löd helt enkelt som följer;

Alla kadetter ska från och med nu, när de dansar med unga damer vid offentliga tillställningar, lägga handen på damens axel, inte på hennes rygg.

Den traditionella Texas Two Steppen dansas således med mannens högra hand på damens vänstra axel.

Från Two Step till Charleston och Cha Cha

När man närmade sig nästa århundrade, skapade 90-talet ytterligare intresse för dans och varianter av Two Step, såsom Fox Trott, växte fram. Det glada 20-talet gav oss Charleston och Lindy eller East Coast Swing och under efterkriget blev West Coast Swing och Latinska dansar, såsom Cha Cha, populära. Sällskapsdans har, helt klart, alltid varit själva själen i den amerikanska kulturen.